När det osannolika inte är osannolikt längre

Anton Skarby fördes ut via ismaskinsgaraget i väntan på ambulansens ankomst

Linjemannen Anton Starby fördes ut via ismaskinsgaraget i väntan på ambulansens ankomst

Efter drygt 11 minuters spel i träningsmatchen i tisdags mellan Tingsryd och Oskarshamn hände en otäck olycka. Linjemannen Anton Starby förflyttade sig in i Tingsryds zon från blålinjen när två spelare kämpade om pucken, Anton Starby hamnade då mellan spelarna och sargen, och för att undvika att falla fattade han tag om sargkanten för att försöka få stöd. När han gled längs sargkanten med handen fastnade han med ett finger när plexit började efter Tingsryds avbytarbås.

Av farten/tyngden när han föll slets lillfingret bokstavligen helt av med senor och allt, den smärta och chock som Anton utsattes för går inte att beskriva, och de som uppfattade vad som hände, chockades av det inträffade. Tingsryds matchläkare var i omklädningsrummet och höll på att sy Oskarshamns spelaren Manuel Ågren efter det att han hade träffats av en puck i ansiktet.  Anton Starby fick omedelbart hjälp med att stoppa blodflödet, och snart var matchläkaren Kai-Christian Reck på plats och assisterade. Ambulans tillkallades omedelbart, och när ambulanspersonalen hade stabiliserat läget för Anton Starby, fördes han till Växjö Lasarett, men skickades vidare till Universitetsjukhuset i Linköping till deras handkirurg. Den av slitna delen av fingret åkte med i en påse med is och kallt vatten.

Hur agerar man som fotograf i ett sådant läge? Linjemannen låg på ett sådant ställe på rinken att jag inte kunde få fri sikt för att ta några foton, så jag ”slapp” att göra det valet, fotografera eller ej, visst, jag hade kunnat flytta mig i hallen och få en vinkel för att ta några bilder, men helt ärligt, nyhetsvärdet hade långt ifrån den digniteten i relation till den personliga integriteten och medmänsklig respekt. Jag hade också kunnat ta foto på matchläkaren när han preparerade ispåsen med det avslitna fingret, stod bara en meter ifrån, men avstod också detta. Med respekt för Anton Starby valde jag bara att ta ett foto när han bars ut på bår, och då noga med att inte få med hans ansikte. Därmed blev olyckan dokumenterad med bild, men medvetet tagen så att den var avpersonifierad.

Andra medier har dokumenterat händelsen antingen genom rörliga bilder eller genom skärmdumpar, men jag valde att ta ett steg tillbaka.

Tingsryd lagläkare Kai-Christian Reck

Tingsryd lagläkare Kai-Christian Reck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.