2016-08-13: Herr: Hoby GIF – Olofströms IF 2-2

Det var kamp i drygt 90 minuter på Bräknevallen denna eftermiddag

Hoby GIF tog emot Olofströms IK på Bräknevallen i efterniddags i match i div. 5 Blekinge, en gråmulen eftermiddag med regn i luften. Olofström inledde med vinden i ryggen, men Hoby höll emot bra, men efter en snygg boll på djupet kunde Mateusz Marks rulla in Olofströms ledningsmål till 0-1 efter 20 minuter. Hoby kunde kvittera på straff genom Johannes Larsson sex minuter senare, upprinnelsen till straffen var en räddning på mållinjen med armen av Olofströms Matcus Eilertsen efter en nick efter en Hobyhörna. Straffmål och rött kort på Olofströmsspelaren gav Hoby luft under vingarna under de kommande tio minuterna..Lagen gick till pausvila med ställningen 1-1.

Olofströmsspelarna hävdade att armen hade varit intill kroppen på Olofströmsspelaren, men bilden visar att så inte är fallet, även om skärpan inte ligger på just den spelaren

Olofströmsspelarna hävdade att armen hade varit intill kroppen på Olofströmsspelaren Marcus Eilertsen, men bilden visar att så inte är fallet, även om skärpan inte ligger på just den spelaren. Straff och rött kort var rätt bedömning av domaren.

I den andra halvleken var det Hoby som hade vinden i ryggen, och efter knappt tio minuters spel drabbades Olofström av sitt andra röda kort efter en s k frilägesutvisning, en utvisning som hände precis framför där jag stod, och jag gör samma bedömning som domaren Bendik Borgström gjorde, att det var en frilägesutvisning.

Olofströmsspelaren nn vädjar til ldomaren BendikBorgström om att ompröva sitt beslut om frilägesutvisning

Olofströmsspelaren Oscar Andersson vädjar till domaren Bendik Borgström om att ompröva sitt beslut om frilägesutvisning

Nu spelade Olofström med två spelare mindre än Hoby, och Hoby ökade trycket i sin jakt på ett ledningsmål. Ledningsmålet skulle komma efter en frispark som lyftes in i straffområdet, och efter en höjdduell mellan Olofströms målvakt Victor Johansson och Hobys Viktor Holgersson, hamnade bollen hos Hobys Klas Jakobsson som kunde göra 2-1 efter 59 minuter via två Olofströmsspelare som stod på mållinjen och försökte täcka målet.

Sedan tilltog duggregnet under 10 minuter innan det lättade igen, Olofström jagade en kvittering med två man mindre vilket skapade kontringslägen för Hoby. Tim Tlatlik hade ett jätteläge att punktera matchen när han efter en närkamp med en utrusande Victor Johansson i Olofströmsmålet ”bara” hade att rulla in bollen i ett övergivet mål ca 20 meters håll, men bollen gick strax utanför. Jag hoppas att Tim inte gräver ner sig i detta utan att han skakar av sig det och kommer igen.

Hoby blev alltmer passiva medan Olofström gick ”all in” i jakten på en kvittering, och kvitteringen kom på tilläggstid i 91:a matchminuten genom Alexander Björnsson. Dessförinnan hade domaren blåst för straff för Olofström, men efter överläggning med linjemannen som stod närmast situation, ändrades domslutet till frispark då förseelsen hade skett precis utanför straffområdet.

Det rådde stort missnöje med domarinsatsen från såväl Olofströms spelare, ledare och supporters, och jag kan hålla med dem om att det var konstigt att Hoby inte drabbades av mer än ett gult kort under matchen, å andra sidan delade domaren Bendik Borgström ut bara ett gula kort till Olofströmsspelarna, de röda korten var glasklara så de har inte med saken att göra i den beräkningen huruvida de gula korten delades ut ”rättvist”. Hade jag varit Olofströmssupporter hade jag säkert reagerat på samma sätt som Olofströmssupportrarna gjorde på Bräknevallen, man ser ju bara till sitt eget lag, och kanske är därför mina bedömningar av händelserna i matchen lite Hobyfärgade, men jag har i alla fall bildbevis som stödjer ett av de två röda korten.