Ny hockeysäsong i antågande

Ackrediteringar - Ett absolut måste om man skall kunna jobba i arenorna

Ackrediteringar – Ett absolut måste om man skall kunna jobba i arenorna

Förra hockeysäsongen var min ”rookiesäsong” som frilansande sportfotograf knuten till bildbyrån Pic-Agency. Efter drygt tre år med hesafredrik.se och dessförinnan med Tingsryds AIF och KRIF Hockey, tog jag steget att försöka ”tjäna” lite pengar på min sportfotografi, sport i allmänhet och ishockey i synnerhet.

Som arenaansvarig för Pic-Agency i Tingsryd i HockeyAllsvenskan 2015/2016 hade jag en bas att jobba ifrån, sedan var det bara att fylla på med andra sportarrangemang under säsongen. Det blev nästintill bara ishockey då det är den idrott som finns i regionen som det finns störst möjligheter att få till bildförsäljning.

Förutom Tingsryds AIF i HockeyAllsvenskan bevakade jag Växjö Lakers i SHL, Karlskrona HK i SHL (som backup till en kollega), IK Oskarshamn i HockeyAllsvenskan (backup i en match), KRIF Hockey och Mörrums GoIS IK i HockeyEttan samt en match i kvalet till HockeyEttan för Olofströms IK. Förutom detta bevakade jag Nordenklampen i Växjö (friidrott) samt stödmatchen för Johan Johansson (ishockey), totalt ett 90-tal bevakningar under sju månader (ca tre i veckan i snitt).

Första bildförsäljningen i karrioären

Första bildförsäljningen i karriären

Inledningen på säsongen innebar utebliven bildförsäljning, som ”rookie” var det svårt att veta vad jag skulle förvänta mig gällande bildförsäljning. Jag bröt isen genom en bildbeställning från Smålandsposten från matchen Tingsryd-Mora, fick en jättebra jubelbild från första perioden på Drew Paris efter hans mål från blålinjen, och sedan höll jag tummarna de resterande perioderna att Tingsryd skulle vinna, annars skulle denna bild var helt ointressant ur bildförsäljningspunkt.

Summerat över säsongen så de flesta bildförsäljningarna fick jag i Tingsryd, dels pga att Pic-Agency sitter på kontraktet med HockeyAllsvenskan men också då Tingsryds AIF hade en bra säsongen med bra drag runt klubben. Runt ett 50-tal bildförsäljningar blev det under säsongen, minst sju löpsedlar med mina bilder på, där toppen var den första matchen den HockeyAllsvenska finalen mellan Tingsryds AIF och AIK där jag sålde mer än 10 bilder från matchen och toppade löpsedlarna med bilder på såväl Expressen, Kvällsposten som Aftonbladet.

M ina bidler pås amtligav tre löpsedlar igår - Foto: Mats Malmhav

Mina bilder på samtliga tre löpsedlar efter den första HockeyAllsvenskan finalen  – Foto: Mats Malmhav

Nu är det drygt två månader kvar till seriestarten i ishockeyn, och inför denna säsongen har Pic-Agency förlängt sitt kontrakt med HockeyAllsvenskan, ett kontrakt som nu också innebär en exklusive rätt för Pic-Agencys fotografer att använda takkameror och målburskameror. I Tingsryd finns det inte möjlighet att montera en kamera i taket på ett enkelt sätt, så jag satsar på en målburskamera. Foton från målburskameran kan bli jäkligt fräcka, men samtidigt är utrustningen väldigt utsatt i målburen. Kamera för målburen har jag sedan tidigare, objektiv är beställt, likaså fjärrstyrningen samt själva lådan (beställd från New York) i vilken utrustningen skall sitta.

Konkurrensen kommer att hårdna med fler frilansfotografer på marknaden, så det gäller att leverera alla matchdagar. Nu har Pic-Agency också fått kontraktet med innebandyligan SSL, för mig innebär det att det kan bli aktuellt att fotografera innebandy i Växjö (herr) och i Kalmar (dam) den kommande säsongen. Vi får se vart vi landar där.

Nedan kan ni se ett litet smakprov från den gångna säsongen, en del bilder ledde till bildförsäljning, andra gjorde det inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.