Födelsedag, tid för eftertanke

Idag fyller jag 58 år, och det är tid för eftertanke. Jag har de senaste fyra åren extraknäckt som frilansfotograf framförallt inom ishockeyn, förutom mitt ”riktigi” arbete på Tarkett. Jag ”gick i väggen” 2012 efter att inte ha lyssnat på kroppens signaler under flera år med mycket övertidsarbete kombinerat med mycket ideellt arbete i olika ishockeyföreningar. Jag var tillbaka på jobbet på heltid redan efter två månaders sjukskrivning på 100% resp. 50%, och med facit i hand var det nog en allt för tidig återgång, och ända sedan dess har det varit en ”daglig kamp” varje gång något skall göras som inte är rutinarbete, såväl privat som i arbete.

När problemen ovan kombineras med mina problem med ett hjärta som tidvis går väldigt oregelbundet med hög puls, tillsammans med bristande inspiration runt frilansfotograferandet, då känns det som om det är klart osunt att bara köra på. Jag har aldrig varit en ”förvaltare”, jag har alltid försökt flytta gränser och bryta ny mark, men det har blivit jäkligt svårt de senaste åren när kroppen föredrar rutinarbeten framför att försöka arbeta ”utanför boxen”.  Arbetet med hockeysajten hesafredrik.se under perioden 2012-2015 var en härlig tid, jag och Martin Magnusson var pionjärer inom flera områden, vi styrde själva över det vi gjorde, och vi flyttade gränser, utan krav från andra.

Jag har därför tagit beslutet att ”lägga av” som hockeyfrilansfotograf, jag skriver ”lägga av” inom citationstecken då jag inte tror att jag kommer kunna släppa det helt, men det kommer ske mera kravlöst på mina egna villkor, för jag tror att jag kommer må mycket bättre av det. Jag håller på att plocka upp mitt gamla fritidsintresse sportfiske, specifikt gäddfiske, som jag kommer bedriva ihop med min äldsta son och hans sambo. Jag håller just nu på att utrusta min båt för gäddfiske, och det kommer att vara huvudspåret de kommande åren för min fritidssysselsättning. Jag kommer att försöka kombinera gäddfisket med fotograferandet genom att dokumentera vårt fiske både i bilder och videos.

Jag utvecklar mina tankar om mitt gjorda val, samt lite bakgrund och nostalgiåterblick, i texten nedan.

Tingsryds AIF var fem sekunder ifrån att hamna i negativ kvalserie men Garry Nunn i AIK kvitterade mot Almtuna IS efter 59:55 och gav Tingsryds AIF en andra chans att avgöra till lagets fördel i sudden, och när Joachim Nermark sköt segern till Tingsryds AIF i sudden mot IK Oskarshamn så stängde Tingsryds AIF sin säsong och undvek negativt kval. Det innebar att Tingsryds AIF inte kom att spela fler tävlingsmatcher i Nelson Garden Arena innevarande säsong, dvs Tingsryds AIF blev klara för spel i HockeyAllsvenskan säsongen 2019/2020, grattis Tingsryds AIF till det nya kontraktet i HockeyAllsvenskan.

Jag avslutade min säsong i HockeyAllsvenskan med match mellan Karlskrona HK och IK Pantern i NKT Arena i Karlskrona i den sista av 52 omgångar, där Karlskrona HK säkrade en plats i slutspelsserien genom suddenseger mot Västerviks IK. Leksands IF vann slutspelsserien igår och skall nu möta AIK i i bäst av tre matcher, där vinnaren sedan får möta Mora IK i bäst av sju matcher om en plats i SHL 2019/2020. I den andra matchserien i bäst av sju matcher om en SHL plats möts Timrå IK och IK Oskarshamn.

Mina bilder från Nelson Garden Arena (26 matcher) och NKT Arena (5 matcher) har levererats till HockeyAllsvenskan och lagen i HockeyAllsvenskan via Frilansfotograferna, vilket alltid gjorts innan jag har lämnat hallarna runt 1 ½ timme efter matchernas slut. Efter fyra år som HockeyAllsvenskans fotograf i Nelson Garden Arena, har jag alltså tagit beslutet att det inte blir någon fortsättning som arenafotograf för säsongen 2019/2020, det känns både vemodigt men också inspirerande inför nya intressanta fritidssysselsättningar.

Efter bevakning på totalt 106 av 107 spelade tävlingsmatcher i HockeyAllsvenskan och dess slutspel i Nelson Garden Arena under de senaste fyra säsongerna, där den enda ”missade” matchen var Tingsryd – Västervik, första veckan i oktober 2017 när jag var på Gotland och firade min sambos 50-årsdag, känner jag att jag vill fokusera på något annat än hockeyfotografering på min fritid.

Det har blivit ca 1.000 hockeymatcher som jag har bevakat under de senaste 14-15 åren, där de fyra senaste årens bevakningarna har varit som organiserad frilansfotograf hos olika bildbyråer, där Frilansfotograferna har varit min hemvist de senaste två åren, och kommer så att vara framöver, men troligtvis med en lite mer nedtonad roll.

Jag har under de senaste fyra åren bevakat ishockey i Växjö (SHL & CHL), Tingsryd (HA), Karlskrona (SHL & HA), Kallinge (HE, AE & kvalserie mot HA) samt Mörrum (HT & HE), innebandy i Växjö (SSL Herr) och Kalmar (SSL Dam), samt friidrott i Växjö (Nordenkampen), ca 85 – 110 bevakningar/vintersäsong.

Jag har träffat många sköna idrottare, spelare, domare, linjemän, ledare, journalister, fotografer, volontärer, supporters, tekniker, osv, under åren, något som jag givetvis kommer att sakna, likaså kommer jag att sakna pulsen att stå där mellan avbytarbåsen och insupa atmosfären, en atmosfär som är lika kittlande oavsett om det har rört sig om HockeyTvåan eller SHL, eller något däremellan.

Efter föregående hockeysäsong kände jag mig sliten, vilket jag i och för sig har gjort de senaste säsongerna, kanske inte konstigt när man i snitt har varit iväg och plåtat ishockey 4-5 kvällar i veckan, parallellt med mitt ”riktiga” jobb på dagtid, måndag-fredag. Suget efter hockeyn brukade komma tillbaka i augusti månad, men inför säsongen 2018/2019 kom aldrig det suget tillbaka, och då hade jag redan ”signat” mig för både Tingsryd och Karlskrona i HockeyAllsvenskan.

Jag startade upp i Tingsryd och Karlskrona, fick avlastning av min kollega Jonas Gustafsson i Karlskrona efter bara någon match i Karlskrona, så att jag kunde koncentrera mig på Tingsryd. Suget har inte kommit tillbaka, och jag har i praktiken bara bevakat Tingsryds AIF och KRIF Hockey under säsongen, med några enstaka inhopp i Karlskrona. Trots en nedtonad roll, har jag avverkat drygt 50 matcher innevarande säsong……..

Växjö har jag lagt i malpåse, vilket jag i och för sig tycker är lite tråkigt, men totalt 190 km ToR och plåta på spekulation, den ekonomiska ekvationen går inte ihop, och det är inte speciellt ”sexigt” att sticka från ordinarie arbete runt kl. 16:00 en tisdag eller torsdag, och sedan inte vara hemma igen förrän runt kl. 00:30 – 01:00, för att stiga upp igen kl. 05:00……men jag följer Växjö Lakers på TV, och går de till SM-final då styr jag mot Vida Arena för att plåta dessa, kanske det sker redan i semifinal, om de besegrar Luleå i kvartsfinalserien.

När inte suget har funnits där, har beslutet vuxit fram att jag inför säsongen 2019/2020 inte skall signa mig för ett ”arenakontrakt” i Tingsryd eller Karlskrona. Jag tror/hoppas inte att det har synts i mina bilder den gångna säsongen att suget inte har varit där till 100 %, för när jag väl har varit på plats på själva matcherna, har jag varit taggad.

Det är ”hela paketet” med arenauppdragen som till sist har fått mig att ”tappa sugen”, framförallt att vara bunden under tiden mitten av september till början av mars av matchschemat som får stort inflytande på mitt övriga livspussel, men också att ”friheten” att bestämma vad man vill göra på matcherna har blivit mera uppstyrt.

Jag kommer inte att lägga av helt och hållet med att plåta ishockey som det känns nu, jag kommer troligtvis att finnas som backup till Tingsryd och Karlskrona i HockeyAllsvenskan framöver, när mina kollegor har förhinder att bevaka matcherna där, likaså kommer jag att bevaka matcher i Soft Center Arena när min ”hemmaklubb” KRIF Hockey är i farten.

Jag vill tacka de klubbar som jag har arbetat med under de fyra senaste åren, med olika omfattning av mina bevakningar, Olofströms IK, Mörrums GoIS IK, KRIF Hockey, Sölvesborgs IK, Ronneby IK, Karlskrona HK, Tingsryds AIF, Växjö Lakers HC, Växjö Vipers och FC Kalmarsund, likaså HockeyAllsvenskan som jag har levererat bilder till de fyra senaste åren ifrån framförallt Nelson Garden Arena i Tingsryd.

Jag har valt ut ett axplock av de bilder jag har tagit under dessa fyra år, bilder som jag känner att det finns en story bakom, …..

Första sålda bilden, bilden levererades till en bra kund för mig från Tingsryds matcher, Smålandsposten, där deras sportjournalist Daniel Enestubbe undrade om jag hade en jubelbild…… och det hade jag!

TINGSRYD, SVERIGE – 21 SEPTEMBER 2015 : Tingsryd 6 Drew Paris jublar efter sitt 3-1 mål under matchen i HockeyAllsvenskan mellan Tingsryd och Mora på Nelson Garden Arena i Tingsryd den 21 september ( Foto: Lars Nilsson )

Första säsongen gick Tingsryds AIF bra i HockeyAllsvenskan, trots att de var nykomlingar, Tingsryd slutade tvåa i grundserien, och fick spela HockeyAllsvenskans final mot AIK (som Tingsryd förlorade över fem matcher i sudden), och sedan förlorade Tingsryd även nästa play-in mot Leksand. Tingsryds AIF var ”heta” hela säsongen, minst sju av mina bilder prydde löpsedlarna för Kvällsposten, Expressen och Aftonbladet den säsongen. Efter en av Tingsryds matcher hade jag mina bilder på tre löpsedlar, och det är min nästa bild, dock inte tagen av mig själv.

Fotocredd: ICA Väckelsång

Andra säsongen började jag att köra med målburskamera inköpt i USA, det kan vara långt mellan ”guldkornen” från målburskameran, men när alla bitar föll på plats kunde det bli riktigt coola bilder. Den gångna säsongen har jag inte använt min målburskamera, detta beroende på lite olika anledningar, såsom att jag har varit en kamera kort, andra tilläggsjobb under matcherna som tillkommit, samt frågan om ansvarsförsäkring ifall utrustningen skulle skada tredje part. Målburskameran har levererat bild till bl a löpsedel hos Expressen/Kvällsposten, men den i mina ögon bästa bilden fick aldrig en publicering då tidningens skrivande journalist som valde bild från matchen inte hade ”is i magen” att vänta på bilderna från målburskameran, utan tog en annan av mina bilder från matchen, vilket kändes lite bittert. 

TINGSRYD, SVERIGE – 13 OKTOBER 2017 : Leksand målvakt Tex Williamsson försöker nå Tingsryd 21 Mats Josten Frøshaug skott utan att lyckas vilket innebar 1-0, Tingsryd 21 Mats Josten Frøshaug , Leksand 10 Johannes Johannessen , Leksand 16 Fredrik Lindgren och Leksand 11 Martin Karlsson kan alla konstatera att målet är ett faktum under matchen i HockeyAllsvenskan mellan Tingsryd och Leksand i Nelson Garden Arena den 13 oktober i TINGSRYD ( Foto: Lars Nilsson / Frilansfotograferna )

Jag föredrar ”tighta” bilder där man verkligen kan uppfatta spelarnas ”feeling” i det aktuella ögonblicket, framför de ”klassiska” bilderna med pucken i nätet vid ett mål. Jag känner att det är viktigare att förmedla känslor och känslouttryck från matcherna än rena standardiserade normbilder på målen med pucken i nätet, även om jag har försökt att leverera även denna typ av bilder för att ha ett så brett sortiment av bilder i mina gallerier från matcherna. Jag plåtade en säsong i SSL Herr med Växjö Vipers, och Manuel Engel är en spelare som vi fotografer älskar när han har gjort mål….

VÄXJÖ, SVERIGE – 23 OKTOBER 2016 : Växjö 23 Manuel Engel skriker ut sin glädje efter sin kvittering tiil 4-4 under matchen i SSL mellan Växjö och Storvreta på Fortnox Arena i VÄXJÖ den 23 Oktober ( Foto: Lars Nilsson )

Två bilder som jag också gillar är bilderna på Robin Figren och Johan Alcén, spelare som bjuder på sig själv som oftast har glimten i ögat, när de går stenhårt in i närkamperna vid sargen.

KARLSKRONA, SVERIGE – 23 OKTOBER 2015 : Slagsmål mellan Frölunda 22 Robin Figren och Karlskrona 17 Joel Kellman under matchen i SHL mellan Karlskrona och Frölunda på ABB Arena Karlskrona i KARLSKRONA den 23 oktober ( Foto: Lars Nilsson )

VÄXJÖ, SVERIGE – 22 MARS 2018 : Brynäs 14 Johan Alcén i en dust med Växjö 5 Noah Welch medan Växjö 48 Daniel Rahimi tittar på från båset under matchen i SHL Kvartsfinal mellan Växjö och Brynäs i Vida Arena den 22 mars i VÄXJÖ ( Foto: Lars Nilsson / Frilansfotograferna )

Jag hade kunnat fortsätta att lägga ut bildexempel från mina hårddiskar, där det ligger cirka 200.000 bilder från de fyra senaste säsongerna……..men väljer att stanna med de bilder som jag har lagt ut ovan i detta inlägg!

Ha det gott alla, så kanske vi trots allt syns på ett eller annat sätt i någon idrottshall framöver.

//Lars